Uudised

Rannarootsi muuseum kutsub pärimusmuusika kontserdile - “Ruhnu saare lood ja laulud” 18.06.2021

Rannarootsi muuseum kutsub pärimusmuusika kontserdile - “Ruhnu saare lood ja laulud” 18.06.2021

Reedel, 18. juunil 2021 kl 19 Rannarootsi muuseumi õuel Haapsalus, Sadama 32. Avatud on ka vabaõhukohvik.

 

Piletid: Täispilet 10€;  Sooduspilet: 7€ õpilane, tudeng, pensionär; lapsed, kes on alla 12a on tasuta.

Piletid müügil: eelmüügis Piletilevis; ja 1h enne algust kohapeal.

 

Ringreisile sõidab üle Eesti südameid ja tantsujalgu võitnud ehe pärimusmusikaprojekt “Ruhnu saare lood ja laulud”. See on kolme viiuldaja ja laulja – Karoliina Kreintaali, Lee Tauli, Sänni Noormetsa – ning jutuvestja Kairi Leivo interpretatsioon ruhnurootslaste muusikapärandist, saare värvikast ajaloost ning kohalikust külakroonikast.

 

Asjaosaliste kiindumus selle väikese Eesti saare muusika vastu sai alguse õnnelikust juhusest aastal 2009. Nimelt komistas Karoliina Malmö linnaraamatukogus otsa 1938. aastal salvestatud ruhnurootsi koraalilaulude ja pulmamuusikaga plaadile ning see, mis ta sealt kuulis, ei andnud talle enam rahu. 2014. aastast alates on Ruhnus toimunud igasuvised viiulilaagrid, mille eesmärk on vana ruhnurootsi muusika taas ellu äratada ning saar muusikast kihama panna.

 

“Ruhnu saarel mitu otsa” on ka samade muusikute poolt 2019. aastal välja antud album, mis kandideeris tänavu Etnokulbi ehk pärimusmuusika aastapreemiate jagamisel kolmes kategoorias: ehe pärimusmuusika, aasta album ning aasta debüütalbum.

 

Karoliina Kreintaal - viiul, vioola, laul

Sänni Noormets - viiul, vioola, laul

Lee Taul - viiul, laul

Kairi Leivo - jutuvestmine

 

Leanne Barbo / Ajakiri “Muusika”: “Seda muusikat kuulates satud korraga vanale ja uuele Ruhnu saarele, mida ühendavad laineloks, männid, valge rannaliiv, kurjad sääsed, kaks kirikut ja Ruhnu viiulilaager Karoliina Kreintaali ja sõprade eestvõttel. Ruhnu tundub kauge ja eraldatud lõunameresaarena, kuhu sattumine on juba iseenesest märkimist väärt. “

 

Tarmo Noormaa / Eesti Pärimusmuusika Keskuse juht: “Karoliina, Lee, Sänni ja Kairi vaatavad oma muusikaga mööda Ruhnu karust ja kilusõjast Lätiga, hoopis sügavamale Ruhnu saare ja sealse rahva traditsioonidesse ja igapäevaellu. Nii toovad kolm muusikut ja jutuvestja meieni väga rikka kultuuripärandiga saare, mis kannab endas põnevat sümbioosi rootsist ja eestist ning vaid sellele saarele omaseid lugusid ja laule. “

 

Videod:

https://youtu.be/dbBTvLe49sI

https://youtu.be/aorSh8-8skg

 

Tuuri kuupäevad:

27.05 Kuressaare Kultuurikeskus

17.06 Kassari Rahvamaja

18.06 Rannarootsi Muuseum (Haapsalu)

19.06 Vormsi Rahvamaja

20.06 Kihnu Rahvamaja

21.06 Annikoru Laululava

13.07 Treimani Rahvamaja

 

Sündmuse koduleht: http://www.folk.ee

 

Rõõmsa kohtumiseni Rannarootsi muuseumis

 

Rannarootsi muuseumi pere